Анализатор: Европа все повече ще разбира България за РСМ

„През изминалите 30 години, изпадайки от криза на прехода в криза на приоритетите, започнахме да унищожаваме сектори, в които сме имали достижения. Един от тези сектори е българистиката по света. Много ректорати, в които се изучаваха български език, българска история, бяха затворени поради липса на финансиране. Веднага след това Скопие ходеше след нас и откриваше македонски такива. През последните години Скопие раздава активно стипендии за чужди учени, които да се обучават, да правят изследвания в архивите на РСМ… Неосъзнаването на българския национален интерес от времето на комунизма беше автоматично пренесено в прехода“.

Анализът пред БНР е на доц. д-р Спас Ташев от БАН. Според него през последните 3-4 години държавниците ни отстояват умело българската позиция. В предаването „12+3“ той допълни:

„За първи път преди месец и половина българският държавен глава, без да отрича необходимостта да се отстояват историческите факти, той ги надгради с необходимостта да се зачитат правата на човека в РСМ… Позицията на България е адекватна, намерихме правилния път“.

Доц. Ташев цитира проучване, според което над 80% от българите одобряват позицията, която се отстоява от страната ни спрямо РСМ.

„Около 1,3 млн. българи, живеещи в България, декларират кръвна връзка с географския район на Македония. Това показва, че темата е близка на българина и когато някой от Запада иска да спечели Скопие за свои цели, трябва да си даде сметка, че, ако оказва неоправдан натиск върху България, ще загуби доверието на българина към тази европейска кауза. Смятам, че Европа все повече ще разбира България“.

Вашият коментар