Американското разузнаване: COVID-19 не е създаден като биологично оръжие

Американското разузнаване: COVID-19 не е създаден като биологично оръжие


Службата на директора на националното разузнаване на САЩ публикува разсекретен доклад относно оценката на разузнавателната общност за произхода на вируса COVID-19.

Разузнавателните ведомства заключават, че SARS-CoV-2 не е разработен от Китай като биологично оръжие и властите в Пекин не са знаели за коронавируса преди глобалната епидемия.

Агенциите обаче така и не успяха да се споразумеят за един вероятен произход на COVID-19, тъй като четирите части на Разузнавателните ведомства и Съветът за разузнаване определиха, че вирусът е вследствие на естественото излагане на заразени диви животни, докато една част от разузнавателната общност на САЩ смята, че вирусът е възникнал след инцидент, свързан с китайска лаборатория.

Сътрудничеството на Китай най-вероятно ще бъде необходимо, за да се постигне окончателна оценка на произхода на COVID-19. Пекин обаче продължава да възпрепятства глобалното разследване, да се съпротивлява на споделянето на информация и да обвинява други държави„, се казва още в разсекретения доклад.

Вашият коментар