Ало, Космос! Говори България!


източник: bnr.bg

В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по Националната телевизия вървеше поредицата „Космос“ на забележителния учен Карл Сейгън, книгите от поредица „Галактика“ се продаваха като топъл хляб и повечето деца мечтаеха да са астронавти, астрофизици или космически инженери.

С края на Студената война мечтите по Космоса замряха и се прагматизираха, но скорошният подем в космическите технологии, партньорството на НАСА с Европейската космическа агенция и появата на множество нови възможности за изследване на Космоса дават основания да събудим мечтата за астрокариера.

Това донякъде е и целта на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, в което ученици от цялата страна и Европа ще могат да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА.

Няма ограничения, няма „правилни“ и „неправилни“ въпроси, просто не бива да са такива, чиито отговор лесно може да бъде намерен в Гугъл или друг популярен източник.

Събитието е по повод трийсетгодишнината на Атлантическия клуб, който е и координатор на инициативата, а неин домакин е Посолството на САЩ. Партньори са над 30 организации, профилирани в точните науки и (STEM) и космическите изследвания.

Срокът за кандидатстване с въпрос е до 2-ри юли 2021, а повече за събитието разказва доктор Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *