Актуална ли е Американската мечта и достъпна ли е за всички

Актуална ли е Американската мечта и достъпна ли е за всички


„Американската мечта все още съществува, но е недостъпна за всички. Това е големият проблем на Америка днес. Разликата в доходите никога не е била толкова голяма. Неравномерното разпределение на богатствата в страната идва от това, че най-ниската прослойка – 50% от американците, държи едва 1% от богатството на нацията, докато най-заможните 10% притежават 70% от него.

Делът на семействата със средни доходи е намален почти наполовина през последните 40 години, а едно на четири бебета се ражда под прага на бедността. Половината от работната сила е заета с ниски заплати под 20 000 долара годишно“.

Това каза пред БНР Симеон Гаспаров, журналист и писател, който живее в САЩ.

По думите му проблемите в Америка настъпват, когато страната започва да изнася масово бизнеса си и цели индустриални райони остават без работа.

Симеон Гаспаров, журналист и писател

В предаването „Събота 150“ той допълни:

„Америка е много разделена страна, тя има много лица – една е за азиатската общност, друга за българската, трета за афро-американската. Америка е разделена и религиозно. Това е едно врящо гърне. Голямото чудо е, че все пак някак функционира по един уникален механизъм като едно цяло, когато трябва да се вземат важни решения“.

Според журналиста САЩ имат проблем с политиците, защото страната постоянно е в избори и много от тях вземат популистки решения.

За него Джо Байдън е фигура, която не трябва да се подценява, „защото е хитър политик“.

„Той е умел играч, въпреки че играе хазартно, ще намери начин да се измъкне с малка победа от бъркотията в момента“.

Интервюто със Симеон Гаспаров можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар