Адресите на любовта – Стефан Стамболов и неговата история

Стефан Стамболов

Стамболов се хвалел, че обезчестил 77 девици. Съпругата му Поликсени кара децата да се молят в дома им на „Раковски“ 122 пред стъкленицата с отрязаните ръце на баща си

Строителят на съвременна България Стефан Стамболов бил толкова вещ любовник, колкото и политик. Според собствените му хвалби, той „обезчестил 77 девици“. Бакалската сметка показва, че е въвеждал в любовта средно по 11 невинни моми на година по време на 7-годишното си управление като премиер на България.

Или приблизително по една девойка на месец. И то без да броим безконечните му запои, среднощни комарджийски гуляи и вземане-даване с омъжени жени и проститутки (ако се вярва на комисията от Народното събрание, обследвала дейността му).

Въпреки това, със съпругата си Поликсени, Стамболов има хармоничен, почти идеален брак, от който се раждат четири деца – едно момиче и три момчета. Докато трибунът не намира смъртта си на ул. „Раковски“ 108, там, където днес е НАТФИЗ.

Наричат известния държавник, революционер, поет и политик „българския Бисмарк“, но всъщност в семейството, по-образована е жена му. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *